Zwangerschapsuitkering vrouwelijke zelfstandigen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008

Eindelijk, het is zo ver.  Minister Asscher heeft erkend dat vrouwelijke zelfstandigen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen, alsnog compensatie kunnen krijgen vanwege het ontbreken van een zwangerschapsuitkering destijds.

Die compensatie zal circa 5.600 euro per persoon bedragen.  Dit heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid(SZW) de 1e en 2e Kamer op 17 oktober j.l. laten weten. Het bedrag komt overeen met de gemiddelde ZEZ-uitkering in 2017 voor zwangere zelfstandigen. Het UWV zal de regeling gaan uitvoeren. Dat betekent dus dat er nu een regeling komt voor alle vrouwen die in dezelfde situatie verkeerden als de vrouwen die geprocedeerd hebben. 

Wel speciaal hulde aan hen: dankzij hun volharding is het gelukt! Het ministerie schat dat 20.000 vrouwen in aanmerking komen voor de regeling. Het hoopt de kosten te beperken door een korte aanvraagtermijn: zodra de regeling is gepubliceerd, hebben de vrouwen drie maanden de tijd om een aanvraag in te dienen.  Die termijn probeert FNV Vrouw samen met de FNV, Vereniging Vrouw en Recht en Proefprocessenfonds Clara Wichmann te verlengen. Verder zullen deze organisaties het UWV houden aan de eerdere belofte om iedereen die zich al eerder meldde zelf opnieuw te benaderen.

Dus: vertel het aan iedereen die je kunt bedenken! Voor de duidelijkheid: zelfstandigen, beroepsbeoefenaren en meewerkende echtgenotes die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen, krijgen recht op compensatie. Wie voor de datum van 7 mei 2005 beviel, viel nog onder de oude regeling of de overgangsregeling. 

Bron: FNV