Continue screening en gastouderopvang

De continue screening  wordt gebruikt om misstanden in de kinderopvang aan het licht te brengen bracht in 2016 48 acties. De meeste signalen hadden betrekking op huisgenoten van gastouders. Geen enkel signaal had betrekking op een houder.

Deze cijfers worden gemeld in het verslag van een schriftelijke overleg met daarin vragen die werden gesteld aan demissionair minister Asscher (SZW).

Een signaal betekent dat er sprake is van een bijschrijving in de justitiële documentatie van de medewerker, wat ertoe leidt dat een medewerker niet meer in aanmerking komt voor een nieuwe Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor een functie in de kinderopvang. Hoewel niet bekend is of de signalen hebben geleid tot een strafrechtelijke veroordeling, heeft het er in bijna alle gevallen toe geleid dat deze personen niet meer in contact staan met de opgevangen kinderen.

In een enkel geval ging het om feiten die los stonden van de gastouderopvang, ook het moeten voorkomen voor veel te hard rijden valt onder een signaal waarbij het VOG wordt ingestrokken.