Complimenteer jij je kind wel eens met zijn intelligentie?

Complimenteer jij je kind wel eens met zijn intelligentie? Uit onderzoek is gebleken dat juist kinderen die zeer regelmatig complimenten krijgen over hoe slim ze zijn, vaker oneerlijk zijn of de boel bedriegen. 

Onderzoekers van de Universiteit van Toronto, de Universiteit van Californië en de Chinese Hangzhou Normal Universiteit brachten deze informatie naar buiten. Volgens deze onderzoekers worden kinderen oneerlijk als ze op verkeerde wijze een compliment krijgen over hun intelligentie.

 

RAADSPEL


Wanneer je kinderen een compliment geeft over hun algemene gedrag en dus niet specifiek op intelligentie is dit effect kleiner. 300 Kinderen tussen de drie en vijf jaar oud werden tijdens het onderzoek gevraagd om een raadspelletje te spelen. De kinderen werden daarbij in verschillende groepen verdeeld. De ene helft van de kinderen kreeg bij een goed antwoord het compliment dat het intelligent was. De andere groep kinderen werd verteld dat ze het goed hadden gedaan. 


VERBORGEN CAMERA


Vervolgens werden de kinderen alleen gelaten in een ruimte met kaartjes met vragen en antwoorden. Van tevoren moesten de kinderen aan de onderzoekers beloven dat ze niet stiekem naar de antwoorden zouden kijken. Na hun belofte werden de kinderen gefilmd met een verborgen camera of te kijken of ze daadwerkelijk niet  gingen spieken. Wat bleek, de kinderen die waren gecomplimenteerd met hun intelligentie bleken vaker te spieken dan de andere kinderen.  

Onderzoeker Li Zhao zegt hierover: "Wanneer kinderen complimenten krijgen over hun intelligentie of horen dat anderen hen slim vinden worden de verwachtingen hoog gelegd". "Kinderen voelen de druk om goed te presteren en aan deze verwachtingen te voldoen. Zelfs als dit betekent dat ze vals moeten spelen."

Bron: Nu.nl