De overheid

..en het gebruik van eigen oppas

Zolang een gastouder voldoet aan alle eisen die de Wet Kinderopvang met zich meebrengt, is er voor de overheid geen verschil of de opvang bij onbekenden of bij bekenden wordt ondergebracht, de subsidie geldt voor beiden.

Door het mede goedkeuren van subsidie van de eigen oppas geeft de overheid als het ware een beloning voor het zorgen voor elkaar. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook al onder de Wet Arbeid en Zorg.

Vanuit de overheid bestaat de verplichting de kwaliteit van de oppas goed te regelen. Samen met het Gastouderbureau moet de oppas zorgen voor een veilige en gezonde opvangomgeving. Het gastouderbureau wordt hierin ondersteund en gecontroleerd door de GGD.

Een quote uit ons inspectierapport 2007 van de GGD waar wij zeer trots op zijn en ons best zullen doen dit te blijven waarmaken:

"Complimenten aan het team hoe zij met elkaar samenwerken en elkaar aanvullen. Tijdens de inspectie kwam de houder over als iemand die haar verantwoordelijkheid kent en ook neemt. De houder heeft zich verdiept in de Wetgeving, bewaakt dit en weet dit ook te waarborgen."

Inspectierapport GGD