Nieuws

Kinderopvangtoeslag tabellen 2015

14-12-2014 -

Klik hier voor de kinderopvangtoeslag tabellen 2014

Bron: Rijksoverheid

Kinderartsen waarschuwen voor gevaar knoopcelbatterij

15-10-2013 -

Steeds meer kinderen komen bij de dokter nadat ze een knoopcelbatterij hebben ingeslikt. Door de chemicaliën in de batterijen kunnen al binnen twee uur ernstige beschadigingen aan de slokdarm optreden.

Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) woensdag in het tijdschrift Medisch Contact. Knoopcelbatterijen zitten bijvoorbeeld in horloges en afstandsbedieningen.

Als een kind een knoopcelbatterij inslikt, moet het direct naar het ziekenhuis worden gebracht. Het is het streven om de batterij het liefst binnen een uur na inslikken te verwijderen. Volgens de NVK realiseren ouders en hulpverleners vaak niet hoeveel gevaar het kind loopt.

De vereniging vermoedt dat kinderen steeds vaker spelen met spullen die niet als speelgoed zijn bedoeld, zoals rekenmachines, fototoestellen of fietslampjes. Dergelijke apparaten hebben geen kindveilige sluitingen, waardoor de batterijtjes er makkelijk uitvallen.Kinderen stoppen zo'n glimmende knoopcelbatterij graag in hun mond.

De organisatie VeiligheidNL gaat de informatie voor ouders aanvullen met een waarschuwing voor batterijen. Ook doet de NVK een beroep op de industrie om de batterijklepjes van alle apparatuur te beveiligen.

Bron: Rijksoverheid

Kinderopvangtoeslag tabellen 2014

15-10-2013 -

Klik hier voor de kinderopvangtoeslag tabellen 2014

Bron: Rijksoverheid

100 miljoen extra voor kinderopvang lagere, midden- en hogere inkomen

04-10-2013 -

Er komt 100 miljoen euro extra vrij voor de kinderopvang. De kinderopvangtoeslagen voor ouders met lagere, midden- en hogere inkomens gaan vanaf 1 januari 2014 omhoog. Dat schrijft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Het besluit is door het kabinet genomen nadat een ruime meerderheid van de Tweede Kamer aangaf ouders tegemoet te willen komen in de kosten.

100 MILJOEN VOOR TWEE INKOMENSGROEPEN

Concreet wordt er 50 miljoen euro ingezet voor het verhogen van de kinderopvangtoeslag voor ouders met een inkomen tussen de 47.000 en 105.000 euro. De toeslag voor het eerste kind wordt daarbij verhoogd. De andere 50 miljoen gaat naar ouders met een inkomen vanaf 105.00 euro, zodat zij een vaste vergoeding van 18 procent voor de kosten van de opvang krijgen

Extra geld voor kinderopvang komt er

02-10-2013 -

Er komt volgend jaar 100 miljoen euro extra beschikbaar voor kinderopvang. Het geld zal worden gebruikt om bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag deels terug te draaien.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat woensdag gezegd in de Tweede Kamer.

Het extra geld is afkomstig uit een meevaller in de kinderopvang. Door de bezuinigingen van afgelopen jaren wordt er minder gebruikgemaakt van de voorziening en blijft er jaarlijks 100 miljoen euro over.

Asscher overlegt komende dagen met zijn collega Jeroen Dijsselbloem van Financiën over de exacte besteding van het geld. Mogelijk komt er deze week al duidelijkheid.

Vorige week diende de PvdA samen met GroenLinks een motie in voor extra geld voor kinderopvang. Het kabinet wees die toen af omdat ze niet volgens de regels financieel gedekt zou zijn. Ook VVD, CDA, D66 en PVV gaven aan de motie niet te zullen steunen wegens de ondeugdelijke dekking.

In de motie deden PvdA en GroenLinks niet alleen een beroep op de meevaller van 100 miljoen, maar ook op eventuele toekomstige meevallers. Dat laatste mag niet volgens de begrotingsregels.

Fractieleider Bram van Ojik van GroenLinks is blij met de toezegging van Asscher. 'Een impuls in de kinderopvang is hard nodig. Er is de afgelopen jaren keer op keer bezuinigd. De gevolgen zijn desastreus.'

Niet alle blusdekens blussen

12-09-2013 -

Tot verbazing van de Nederlandse Brandwonden Stichting en de Brandweer worden er in ons land blusdekens verkocht die de vlammen niet doven.

De Stichting vindt het levensgevaarlijk en misleidend dat er blusdekens in onze winkels verkrijgbaar zijn die niet geschikt zijn voor olie- en vetbranden, maar op de verpakking wel een brandende pan laten zien.

De Nijmeegse brandweervrouw Anne-Pauline Jacobs ontdekte onlangs bij een brandveiligheidsdemonstratie dat er verschillende blusdekens in omloop zijn. Zij wilde het publiek het doven van een brandende pan met een blusdeken laten zien, toen de deken volledig doorbrandde. En de tweede deken ook.

Onderzoek van de Brandwonden Stichting laat nu zien dat er twee soorten blusdekens op de Nederlandse markt zijn. Eén die alles dooft, met de productcode BSEN 1869. En één blusdeken die olie- en vetbranden niet dooft. "Deze blusdekens zijn niet geschikt om één van de belangrijkste oorzaken van woningbranden, keukenbranden, te doven. Daardoor wordt een bluspoging levensgevaarlijk en lopen mensen mogelijk zeer ernstig letsel op. In miniletters staat erop dat ze olie- en vetbranden niet doven, maar vaak staat er wèl een brandende pan op. Zeer misleidend. Deze goedkopere blusdeken is alléén geschikt voor het doven van bijvoorbeeld brandende kleding of brandend papier.

De komende periode brengen medewerkers van de Brandwonden Stichting in kaart welke bedrijven blusdekens verkopen die ongeschikt zijn voor olie- en vetbranden. Er zullen gesprekken gevoerd worden over het duidelijk voorlichten van consumenten